Παραδόθηκε το ΚΠΙΣΝ Στο Ελληνικό Δημόσιο

 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  Στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη τελετή παράδοσης του Κέντρου στην ελληνική κοινωνία.

   

   

  Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι άνθρωποι του Ιδρύματος, και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, οι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

  Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος.

  Στιγμιότυπα από την τελετή παράδοσης του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό δημόσιο
  Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνομαι, ταυτοχρόνως, μεγάλη την τύχη αλλά και βαρύ το χρέος που μου αναλογεί κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο. Με την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του Κέντρου Πολιτισμού, το "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" συνεχίζει, επαξίως, την εμβληματική παράδοση των μεγάλων ευεργετών του έθνους μας.

   

   

  Η προσφορά αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική για την Ελλάδα, όσο της επιτρέπει σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο τόπος και ο λαός μας, ν’ αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα: Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει. Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ’ όλα, πνεύμα και πολιτισμός. Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Δίχως την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας, αυτός ο πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την ανθρωπότητα, συνέπειες.

  Πλην όμως η προαναφερόμενη μεγάλη εθνική κληρονομιά μας προκαθορίζει και τις διαστάσεις του χρέους μας ως προς την εφεξής διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού του "Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος". Το χρέος τούτο συνίσταται στο ότι το ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου αυτού, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του "Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος" κατά τον προορισμό της. Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης του ως άνω χρέους συνιστά αθέτηση χρέους όχι μόνον έναντι των δωρητών, αλλά και έναντι του πολιτισμού γενικότερα.
  Καταλήγω δίνοντάς σας την, οπωσδήποτε αυτονόητη, διαβεβαίωση: Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου δεσμεύομαι να πράξω ό,τι μου αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση».

  «Καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων»

  Βέβαιος ότι το ΚΠΙΣΝ θα γίνει «καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων», αλλά και «ορμητήριο διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνικής παραγωγής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή παράδοσης του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο.
  «Αν η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμη μεγαλύτερη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το Ίδρυμα επέλεξε κατά τη διάρκεια της κρίσης την επένδυση στον πολιτισμό και όχι σε πιο επικερδείς στόχους, πρωτοβουλία που, όπως είπε, εκτιμούν και οι πολίτες.

  «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήρθε να προσφέρει στον τόπο, τον πολιτισμό, σε μια εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν να πάρουν», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι δυνατότητες που δημιουργούνται με το Κέντρο Πολιτισμού είναι πολλαπλασιαστικές.
  Επεσήμανε ότι η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε σύγχρονες, τεχνολογικά αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, καθώς και η ριζική βελτίωση της προσβασιμότητας και των υπηρεσιών της, θα δώσει μεγάλη ώθηση στο ερευνητικό και μελετητικό έργο, ενώ, αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, είπε ότι ανοίγει νέες δυνατότητες για τεχνικά και καλλιτεχνικά αναβαθμισμένες παραγωγές.

  Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ευθύνη και η πρόκληση για το ελληνικό Δημόσιο είναι πραγματικά μεγάλη, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτεύουσα αποκτά έναν νέο σημαντικό πόλο πολιτισμού, με εξαιρετική αρχιτεκτονική αισθητική. «Πρόκειται για ένα έργο που είναι φτιαγμένο για τους πολλούς», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
  EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  «Όταν φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος μπορούμε να πετύχουμε πολλά»
  Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, παραδίδοντας το ΚΠΙΣΝ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «όταν φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

  Έκανε, ωστόσο, και μία καυστική αλλά αληθινή αναφορά, λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία σατιρίζουν και μιλάνε με καυστικό τρόπο για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού στο ελληνικό Δημόσιο.
  Οι 1.200 καλεσμένοι γέλασαν με πολλά από αυτά τα μηνύματα που ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, τα οποία δυστυχώς δεν ήταν απλά χιουμοριστικά, αλλά αποτύπωναν σε μεγάλο βαθμό και την αποτυχία του ελληνικού Δημοσίου διαχρονικά να εμπνεύσει τους Έλληνες.

  Πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

  Μετά την τελετή παράδοσης ακολούθησε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο επιχειρήθηκε να διαφανούν τόσο η ποικιλομορφία των εκδηλώσεων που μπορούν να φιλοξενήσουν οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, όσο και οι τεχνικές δυνατότητες της σκηνής. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σαν ένα μωσαϊκό διαφορετικών εκφράσεων τέχνης, και κορυφώθηκε με την εμφάνιση της διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo, η οποία ερμήνευσε τη διάσημη άρια από την όπερα Νόρμα του Μπελίνι, Casta Diva.

  Ερμηνείες επί σκηνής, προβολές βίντεο, δρώμενα σε όλες τις γωνιές του ΚΠΙΣΝ, μικρότερα και μεγαλύτερα καλλιτεχνικά σχήματα, συνέθεσαν όλα μαζί, μία γιορτή ελεύθερη, ανοιχτή σε όλους.

  Η διεθνής σοπράνο και βραβευμένη με Grammy Sumi Jo στη σκηνή της Αίθουσας «Σταύρος Νιάρχος».
  Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν το Μπαλέτο, η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Ενηλίκων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με το Baroque Ensemble, το Λύκειον των Ελληνίδων, ο Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο, street dancers, roller bladers και ποδηλάτες, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες αναγνώσεις από δημοφιλείς ηθοποιούς σε επιμέλεια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του προγράμματος υπέγραψε ο Θωμάς Μοσχόπουλος.

  Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα πάρτι με μουσική και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.

  1  24 Feb 2017  
 • AlexD

  AlexD

  ACA Member Moderator

  Έχω πάει 2-3 επισκέψεις και είναι ένα πολύ όμορφο μέρος.

  Ελπίζω να συνεχίσει όπως ξεκίνησε και να μήν αφεθεί στην τύχη του...

  2  24 Feb 2017  
 • Toptubes

  Toptubes

  ACA Member

  Το ΚΠΙΣΝ το έχω επισκεφτεί και εγώ και είναι πράγματι ένα υπέροχο κτίριο και ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού. Διαφωνώ βέβαια με το ότι το μεταβίβασαν στο Δημόσιο καθώς από εδώ και πέρα όλοι ξέρουμε την τύχη του. Θα έχει την ίδια τύχη που έχει ότι αναλαμβάνει το Δημόσιο.

  Πάντως ήταν όλοι εκεί μέχρι και η ηγεσία της εκκλησίας... Οσμίστηκαν φρέσκια σάρκα για κομπίνες και ρεμούλες και ήταν όλοι παρόντες...

  3  26 Feb 2017  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  ας μην αφορίζουμε ακόμα.. το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας τόπος πολιτισμού και μόνο καλά μπορεί να δώσει..

  4  26 Feb 2017  
 • Toptubes

  Toptubes

  ACA Member

  Να είμαστε καλά να το δούμε Μάνο... Είναι σίγουρα ένας τόπος πολιτισμού αλλά έχουμε αποδείξει ότι όταν είναι για ρεμούλα δεν καταλαβαίνουμε τίποτα...

  5  27 Feb 2017  
(C) ACA - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 40ms (18 queries, 15ms)