Αλλοιωση ψηφιακων αρχειων

  • tomasgre

    tomasgre

    Registered

    Γεια χαρα σας.Μπαινω κατευθειαν στο θεμα.Ανησυχω για την αλλοιωση των ψηφιακων αρχειων και συγκεκριμενα της μουσικης που εχω αποθηκευσει ολα αυτα τα χρονια στον σκληρο δισκο.Εχω δυο σκληρους δηλαδη για καλυτερη ασφαλεια.
    Δυστυχως ομως προσφατα εμαθα οτι περα του οτι πρεπει να αλλαζεις σκληρο καθε 5 περιπου χρονια, υπαρχει η πιθανοτητα αλλοιωσης των αρχειων εξαιτιας της ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας μετατρεποντας τα ψηφια 0 και 1.Σε ξενα φορουμ αλλοι χρηστες λενε οτι παρατηρουν αλλοιωση μετα απο "migration" αλλα δεν ειμαι σιγουρος τι εννοουν.
    Συνεπως τα πολλαπλα αντιγραφα δεν θα σωσουν μακροπροθεσμα την μουσικη μου αφου αυτα αλλοιωνονται με την παροδο του χρονου μεσα στο μεσο αποθηκευσης.
    Τι κανουμε λοιπον για να προστατεψουμε τα αρχεια μας και να τα κρατησουμε στην αρχικη τους μορφη?

    Νομιζω οτι τα ερωτημα συνοψιζονται στα εξης.
    1)Υπαρχει καποιο προγραμμα το οποιο απομνημονευει την αρχικη μορφη των αρχειων και μετα απο ενα σκαναρισμα στο μελλον θα μπορει να μας πει αν αυτα εχουν αλλαξει-αλλοιωθει ή οχι?

    2)Αν αυτο το υποθετικο προγραμμα βρει αλλοιωση των αρχειων τοτε τι κανουμε; μπορει το ιδιο ή καποιο δευτερο προγραμμα να το διορθωσει ; Η διαδικασια της αντικαταστασης των αρχειων νομιζω θα ηταν πιο κουραστικη απο την διορθωση τους.Εξαλλου κυκλοφορουν πολλα αρχεια μουσικης της οποια η πηγη ειναι σπανια και οποτε δεν ειναι τοσο ευκολη η αντικατασταση.

    1  6 Mar 2015  
  • Manos_Bits

    Manos_Bits

    Chairman Administrator

    καλοσωρίζω τον φίλο μας.. αγγίζεις ένα σοβαρό θέμα που έχουμε κατά καιρούς συζητήσει και κατά κάποιον τρόπο αναλύσει εδώ στο ACA..

    κατ' αρχάς θα ήθελα να σου πω ότι οι μαγνητικοί δίσκοι της σημερινής τεχνολογίας είναι αρκετά ασφαλείς και αν τηρούμε κάποιες προϋποθέσεις μπορούμε να διατηρούμε τα data μας (μουσική στην προκειμένη περίπτωση) όχι μόνο για 5 αλλά για πολλά χρόνια..

    για να καταλάβουμε το πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα μας στους σκληρούς δίσκους, μπορούμε να σκεφθούμε πχ τα λογιστικά φύλλα ή τις εικόνες που διατηρούμε σ' αυτούς, τα οποία είναι και αυτά ψηφιακά με την ίδια ακριβώς μορφή με τη μουσική αλλά με διαφορετική κωδικοποίηση.. πόσες φορές αλήθεια χρειάστηκε να επαναφέρουμε ένα κατεστραμένο αρχείο XL ή Word ή μια φωτογραφία??

    2  7 Mar 2015  
  • Manos_Bits

    Manos_Bits

    Chairman Administrator

    η δημοφιλέστερη λύση για έλεγχο των δεδομένων μας μετά από μεταφορά (migration) σε άλλο μέσο είναι τα checksums και για τα μουσικά αρχεία ο πιο κατάλληλος αλγόριθμος είναι ο MD5.. όμως αυτό απαιτεί πολύ δουλειά πριν, θα πρέπει δηλαδή να έχουμε τρέξει ένα Checksum Calculator και αποθηκεύσει τα αρχικά checksums για τα αρχεία μας.. έπειτα μετά τη μεταφορά να το ξανατρέξουμε και να συγκρίνουμε..

    οκ, μπορούμε να το κάνουμε για ένα σύνολο αρχείων πχ για κάθε ένα CD, αλλά και πάλι είναι κόπος..

    προσωπική μου άποψη είναι ότι αν έχουμε ένα σύστημα σκληρών δίσκων mirroring ή απλά το κάνουμε με το χέρι, δηλαδή κρατάμε ένα αντίγραφο των δεδομένων μας είναι οκ..

    3  7 Mar 2015  
  • Manos_Bits

    Manos_Bits

    Chairman Administrator

    τώρα αν θέλαμε να εξετάσουμε πιο βαθιά το θέμα, θα έλεγα ότι η απώλεια μερικών bits δεν είναι πρόβλημα, αν δούμε τη δομή της κωδικοποίησης της μουσικής αυτό είναι απειροελάχιστη απώλεια και δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην ηχητική ποιότητα μιας και οι αλγόριθμοι διόρθωσης θα επαναφέρουν τα χαμένα ψηφία με πολύ μεγάλη προσέγγιση..

    4  7 Mar 2015  
  • tomasgre

    tomasgre

    Registered

    Μανο αν εχουν ετσι τα πραγματα τοτε πραγματι δεν αξιζει τον κοπο.Αλλα προκυπτουν και καποια αλλα ερωτηματα.
    Αυτη η αλλοιωση ειναι πραγματι τοσο μικρη ωστε να μην επηρεαζει την ποιοτητα?
    Δευτερον,αν αγνοησουμε αυτην την αλλοιωση και δεδομενου οτι προσεχουμε τον σκληρο δισκο και τον αλλαζουμε καθε πεντε χρονια οπως προτεινουν οι κατασκευαστες,τοτε τι διαρκεια ζωης θα εχουν τα αρχεια μας?
    Δηλαδη αν πραγματι 1) η απωλεια των Bits (που σημαινει αλλοιωση της ποιοτητας) δεν ειναι αντιληπτη απο την ανθρωπινη ακοη και 2) ακομα και με αυτην την αλλοιωση τα αρχεια μας θα ζησουν οσο και εμεις ,τοτε δεν υπαρχει λογος συζητησης εκτως και αν θελουμε να φιλαξουμε τα αρχεια μας για τις επομενες γενιες.
    Νομιζω οτι αυτες τις ερωτησεις μπορει να τις απαντησει μονο καποιος που εχει γνωσει προγραμματισμου και υπολογιστων
    Για να συνεννοουμαστε μιλαμε για αλλοιωση απο εξωτερικους παραγοντες και οχι καποιο fail του σκληρου δισκου.

    5  7 Mar 2015  
  • Manos_Bits

    Manos_Bits

    Chairman Administrator

    απωλεια των Bits δεν υπάρχει και αν υπάρξει διορθώνεται από τα ίδιο τα δεδομένα!! όσο κι αν φαίνεται παράξενο μέσα στην κωδικοποίηση της μουσικής υπάρχουν μέθοδοι και κανόνες για να ελέγχουν τον ίδιο τον εαυτό τους (CIRC), κάτι σαν το ανοσοποιητικό σύστημα ας πούμε του ανθρώπου!! απωλεια των Bits λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει και αν υπάρξει δεν ειναι αντιληπτη.. πίστεψέ με είναι ουτοπία να ψάχνουμε γι αυτό..

    το bit είναι η ελαχιστότατη ψηφιακή μονάδα αποθήκευσης, 16 bits μας κάνουν 1 byte, 24 bytes μουσικής μας κάνουν ένα frame(ή sector). το red book πρωτόκολλο (16 bits/44.1 kHz) παίζεται με ταχύτητα 75 frames το δευτερόλεπτο, δηλαδή 176,400 bytes το δευτερόλεπτο δηλαδή 2.822.400 bits το δευτερόλεπτο!!

    τώρα για την 'αλλοιωση απο εξωτερικους παραγοντες' που λες, το βλέπω πολύ δύσκολο, οκ.. αν τοποθετήσουμε έναν μαγνήτη πάνω σ' ένα δίσκο, αν βουτήξουμε έναν δίσκο στο νερό ή τον ρίξουμε στη φωτιά αυτός θα χαλάσει.. αλλά νομίζω ότι είναι στο χέρι μας να προσέχουμε τα πολύτιμα δεδομένα και τους δίσκους μας με μια απλή φροντίδα..

    τέλος, ο προγραμματισμός έχει να κάνει με τον 'χειρισμό' των δεδομένων και όχι με τα ίδια τα δεδομένα και την αποθήκευσή τους.. αυτό για να ξεχωρίσουμε τις δυο έννοιες.. ακόμα να σου αναφέρω ότι εδώ στο ACA όλα τα μέλη έχουν στο profile τους το σύστημά τους και επάγγεμά τους..

    πολύ φιλικά και πάλι καλωσόρισες, εύχομαι να μιλάμε συχνά για τη μουσική και τα τεχνικά της..

    6  7 Mar 2015  
  • tomasgre

    tomasgre

    Registered

    Δεν εχω σχεδον καθολου γνωσεις πανω στο θεμα.Αρα καταληγουμε στο οτι αρκει να εχουμε τα αρχεια μας αποθηκευμενα σε 2 τουλαχιστον σκληρους δισκους?
    Δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα τι κανουν τα raid (5 ή 0) και το MD5 που ανεφερες.Αξιζει να ασχοληθω με αυτα?

    Σιγουρα αυτο το site ειναι πολυ καλο για πληροφορηση πανω στα τεχνικα ζητηματα.Τωρα αν θα το επισκεπτομαι συχνα δεν ξερω.Ειμαι ενας ακομα νοσταλγος της παλιας μουσικης.Τι νοημα εχει να σχολιασουμε ομως την παλια μουσικη? Ειλικρινα ειναι ελαχιστα τα συγκροτηματα που εμφανιστηκαν μετα το 2000 και αγαπησα την μουσικη τους.Εχω απογοητευθει πολυ και απο τους καλλιτεχνες της δεκαρας που βγαινουν στις μερες μας αλλα και απο τα μεγαλα πληθοι που τους ακολουθουν.

    7  7 Mar 2015  
  • panos_adgr

    panos_adgr

    ACA Member Audio Addicted

    Καλησπέρα και από εμένα! Θα συμφωνήσω με τον Μάνο κι εγώ. Έχω ψηφιακά αρχεία αποθηκευμένα σε εξωτερικό σκληρό για περίπου μια δεκαετία χωρίς να έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα. Όμως θέλω να βάλω στην συζήτηση και μερικούς ακόμα σημαντικούς παράγοντες. Μιας και έχω μια αρκετά μεγάλη συλλογή από περίπου 2500 άλμπουμς σε flac είχα πάντοτε το άγχος να μην συμβεί κάτι και χάσω τα αρχεία. 'Έτσι προχώρησα κάποια στιγμή στην αγορά ενός δεύτερου σκληρού δίσκου για Back up και ευτυχώς που το έκανα καθώς προ λίγων μηνών διεγράφη ο εσωτερικός δίσκος του Η/Υ που έφερε την μουσική σε φορμάτ....

    Τέλος πάντων για να μην το πλατιάζουμε... Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι κανένα μηχανικό δίσκο που πλησιάζει την δεκαετία και νομίζω πως η μεταφορά αρχείων σε έναν νέο σκληρό μετά από κάποια χρόνια είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Όμως... η τεχνολογία εξελίσσεται και γίνεται οικονομικά πιο προσιτή. Σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα όλοι μας να αποκτήσουμε δίσκους στέρεας κατάστασης (SSD). Αποτελούν σαφώς μία ασφαλέστερη λύση από τους δίσκους με μηχανικά μέρη και μαγνητικές επιφάνειες αποθήκευσης.

    Νομίζω πως σύντομα θα έχουμε πρόσβαση σε πιο ποιοτικά και ασφαλή υλισμικά και λογισμικά αποθήκευσης.

    8  7 Mar 2015  
  • panos_adgr

    panos_adgr

    ACA Member Audio Addicted

    Να συμπληρώσω επίσης και τα αποθηκευτικά μέσα τύπου flash που παρέχουν περισσότερο χώρο αποθήκευσης από μικρότερα τσιπ. Φιλόδοξες έρευνες της Microsoft λένε πως οι Flash δίσκοι στο μέλλον ίσως επικρατήσουν.

    link

    9  7 Mar 2015  
  • tomasgre

    tomasgre

    Registered

    Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.
    Αποφασισα να μην ασχοληθω αλλο με αυτο το θεμα.
    Θα συνεχίσω απλώς να αποθηκεύω την μουσική σε δύο διαφορετικούς σκληρούς δίσκους.
    Για να πω την αλήθεια αυτο το θέμα με προβλημάτισε κύριως επειδή έχω κάποια τραγούδια των οποίων τα cd δεν τα έχω και δεν κυκλοφορούν πλεον στην αγορά αλλα ουτε και στο ιντερνετ.Σε καμια περιπτωση δεν θα με ενοιαζε αν καποιο αρχειο αλλοιωνοταν και ηξερα οτι μπορω να το βρω στο εμποριο τωρα ή στο μελλον.
    Ας ελπισουμε οτι η τεχνολογια θα μας απαλλαξει απο αυτην την ανησυχια.

    10  8 Mar 2015  
  • panos_adgr

    panos_adgr

    ACA Member Audio Addicted

    Αν φοβάσαι να μην τα χάσεις αυτά τα αρχεία τότε μπορείς να τα κάψεις σε κάποιο Bluray disc αν έχεις σε μορφή αρχείων flac/wav, που λόγο μεγάλης χωρητικότητας ίσως σε βοηθήσει. Αν τα αποθηκεύσεις κάπου προσεκτικά τότε θα είσαι απόλυτα ασφαλής. Όπως σωστά είπε και ο Μάνος εκτός από την μέθοδο αποθήκευσης σημασία έχει και η φροντίδα του μέσου.

    11  8 Mar 2015  
  • tomasgre

    tomasgre

    Registered

    δεν τον ειχα σκεφτει αυτο.
    απο αποψη ανθεκτικοτητας ξερεις αν το blu ray ειναι καλυτερο απο το κοινο cd?
    επισης για να καψεις blu ray disk πρεπει ο υπολογιστης να ειναι απο αυτους που παιζουν τις ταινιες blu ray?

    12  9 Mar 2015  
 
page 1/2 rows 12/19 first page  previous page  goto page...  next page  last page 
(C) ACA - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 78ms (19 queries, 43ms)