Streaming #2

 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  η καραντίνα, όπως και όλες οι άλλες μέρες μας, περνούν πιο ευχάριστα με τη μουσική.. ο σύγχρονς τρόπος αναπαραγωγής είναι το streaming, όχι όμως μόνο στη μορφή που μονόπλευρα λανσαρίσθηκε αρχικά, δηλαδή μέσω web παρόχων Tidal, Qobuz, Spotify, Deezer, αλλά και σαν streaming από οικιακή πηγή δηλ Server και NAS..

  το γνωστό μας Foobar 2000 φυσικά δεν θα έμενε αμέτοχο σ' αυτήν την εξέλιξη έτσι ο ίδιος ο ιδρυτής και προγραμματιστής του Peter Pawlowski έγραψε ένα πολύ ωραίο πρόσθετο το UPnP MediaRenderer Output για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Foobar 2000 σαν Streaming renderer..

  το UPnP MediaRenderer το φορτώνουμε πολύ εύκολα σαν Output συσκευή του Foobar και μπορούμε να στείλουμε bit perfect streaming σε οποιαδήποτε συσκευή UPnP του σπιτιού μας, σε οποιοδήποτε σύστημα απλά επιλέγοντας την συσκευή από το output..

  foobar_stream_02

  1  23 Mar 2020  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  στο σετάπ λοιπόν αυτό, η μουσική από τον server οδηγείται μέσω του foobar με UTP καλώδιο με bit perfect streaming στο Yamaha WXC-50 και από κει μέσω πολύ μικρού σε απόσταση ομοαξονικού καλωδίου στο DAC.. αναγκαία συνθήκη για το bit perfect streaming είναι το streamer μας να υποστηρίζει bit perfect (αλλιώς pas-through ή raw mode).. αυτό το αναφέρω γιατί κυκλοφορούν κάποια TV-boxes που υποστηρίζουν bit perfect μόνο μέσω HDMI ή καθόλου και κάνουν συνήθως upsampling τα πάντα στα 48khz..

  το νέο dac που προστέθηκε στο κάτω κύριο σύστημα, αποκτήθηκε πρόσφατα και είναι υλοποιημένο με τέσσερα (4) κορυφαία vintage dac-chips Burr Brown PCM1704.. τα τσιπ αυτά όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε θεωρούνται από τα κορυφαία των κορυφαίων, πολύ πιο πάνω σε μουσικότητα και ηχητική ποιότητα από τα σύγχρονα Delta-Sigma dac-chips και αυτό το αποδεικνύουν σε κάθε καλή υλοποίηση που τα χρησιμοποιεί..

  Το dac αυτό.. δεν είναι dac, αλλά ένα αρκετά παλιό(1998) DVD-player το Denon DVD-5000 όπου οι Ιάπωνες σχεδιαστές του φρόντισαν να του παρέχουν εκτός από τα άλλα κορυφαία κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, δύο (2) ψηφιακές εισόδους (coaxial & Toslink) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται σαν αυτόνομο dac.. οι δυο αυτές είσοδοι επιλέγονται από έναν απλό στρογγυλό επιλογέα στην πρόσοψη..

  τα (4Χ) Burr Brown PCM1704 παίζουν μέχρι HD αρχεία 24/96.. το συγκεκριμένο μηχάνημα (Denon DVD-5000) είναι κατασκευασμένο σαν τανκ, με δυο (2) υπερμεγέθεις μετασχηματιστές, ξεχωριστά για το ψηφιακό και το αναλογικό κομμάτι, ενώ όλο το εσωτερικό του είναι πάνω σε χάλκινο υποσασί καταφέρνοντας εξαιρετική απομόνωση από παρεμβολές και κραδασμούς με όλα αυτά να ανεβάζουν το βάρος του στα 15 κιλά.. και το κερασάκι στην τούρτα συμπληρώνεται από ένα display όπου παρακολουθείς την ανάλυση του εισερχόμενου ψηφιακού σήματος σε bits και khz!!

  Denon_2496

  Denon_5000_inside_02

  2  23 Mar 2020  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  Denon DVD-5000 του 1998!! εξαιρετική και υποδειγματική κατασκευή..

  Denon_5000_inside_03

  στο εσωτερικό τα 4Χ BB PCM1704 και το HDCD Decoding chip

  Denon_5000_inside_04

  3  23 Mar 2020  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  το μέλλον στην αναπαραγωγή είναι το streaming.. αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι audiophiles και οι φίλοι της υψηλής ποιότητας θα σταματήσουμε να ακούμε το πικάπ, τους δίσκους μας και τα λαμπάτα μηχανήματα.. όμως η τεχνολογία προχωρά και αν σκεφτόμαστε έξυπνα μπορούμε να συνδυάσουμε τους δυο κόσμους.. λίγο ψάξιμο και κάποιες γνώσεις θα μας βοηθήσουν..

  τα κέρδη από η χρήση δικτύωσης του συστήματος είναι πολλά, είναι κατ' αρχάς η άνεση και η ευκολία του χειρισμού, στην ουσία έχουμε όλη τη μουσική μας διαθέσιμη με το πάτημα ενός κουμπιού.. έπειτα η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δωρεάν ιντερνετικούς σταθμούς καθώς και σε παρόχους (Qobuz, Tidal, Spotify κλπ) με μικρή συνδρομή.. το μεγαλύτερο όμως κέρδος είναι η ποιότητα που μπορούμε να πάρουμε έχοντας στο νου ότι η μουσική (data) διακινείται χωρίς απολύτως καμία απώλεια μέσω του δικτύου μας με ethernet protocol και data packets (στην πραγματικότητα γίνεται μουσική από τη στιγμή που αρχίζει να γίνεται η 'διακομιδή' από το streamer στο dac)..

  σίγουρα σ' αυτήν την 'ποιότητα' έχουν το ρόλο τους οι συσκευές και τα παρελκόμενα που εμπλέκονται στο κύκλωμα, δηλαδή server, router, καλώδια, γι αυτό χρειάζεται προσοχή για να στήσουμε μια ποιοτική μουσική δικτύωση στο σπίτι μας.. αυτό που μπορούμε να κάνουμε να επιλέξουμε καλά αναλογικά τροφοδοτικά για τις συσκευές, αφιερωμένο router(χωρίς wi-fi) και ποιοτικά ethernet καλώδια προδιαγραφών, όχι απαραίτητα hi-end εταιριών..

  4  17 May 2020  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  με βάση τα παραπάνω δεδομένα και μετά πό επιτυχημένες δοκιμές 2,5+ χρόνων στην εφαρμογή της δικτύωσης, προστέθηκε στο προσωπικό κύριο σύστημα το Yamaha NP-S303 streamer-network player, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν streamer, συνδεδεμένο ενσύρματα με ποιοτικό καλώδιο CAT6 (όχι μέσω wi-fi).. το μηχάνημα οδηγεί μέσω της ψηφιακής του εξόδου S/PDIF μ' ένα ομοαξονικό καλώδιο 0,5m το dac DENON DVD-5000..

  η ευκολία για κάθε σχεδόν streamer είναι ότι 'χειρίζεται' μέσω ενός app επιτρέποντάς μας όλες τις ρυθμίσεις και τις επιλογές.. για πιο 'ψαγμένα' όμως σετάπ υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού του μέσω ενός software-player, όπως στην προκειμένη περίπτωση που γίνεται χρήση του Foobar 2000 σαν UpNp renderer.. μ' αυτόν τον τρόπο η πρόσβαση στη μουσική μας βιβλιοθήκη είναι ακόμα γρηγορότερη και ευκολότερη, με χειρισμό από το pc ή το laptop μας, κάνοντας έτσι τη χρήση της δικτύωσης μια πραγματικά απολαυστική μουσική εμπειρία..

   

  streaming2 (3)

  5  17 May 2020  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  Οι ακροάσεις αυτόν τον καιρό με τις ζέστες και το χαλαρό mood του καλοκαιριού γίνονται με τις εντελώς απαραίτητες συσκευές και μίνιμαλ σετάπ.. οι συσκευές που δουλεύουν είναι τρεις(3).. το το streamer Yamaha NP-S303 που περνά το σήμα από τον music-server στο DAC DENON DVD-5000, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί μέσω της μεταβλητής εξόδου τον τελικό(classD).. απλά και βολικά..

  6  20 Jul 2020  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  επί 2 ώρες προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε "διαφορές" στο χώρο φίλου μέλους του ACA στο κορυφαίο AYON CD5 α) ως stand-alone player και β) ως τροφοδοτούμενο μέσω coaxial από το streamer YAMAHA WXC-50.. μάταια!! τόσο σε φανερό όσο και σε blind test..

  7  12 Nov 2021  
(C) ACA - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 79ms (18 queries, 26ms)