Καλώδιο IC "Mamalos Elixir"

 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  Αντί για Εισαγωγή

  Η προσπάθεια αξιολόγησης των καλωδίων ήχου είναι από μόνη της μια διαδικασία ακραίων καταστάσεων και συναισθημάτων αγγίζοντας τις περισσότερες φορές τα όρια του μεταφυσικού και προχωρώντας σ' αυτά της διαστροφής ή και της σχιζοφρένειας οδηγώντας σε τραγελαφικές καταστάσεις, τέτοιες που τις περισσότερες φορές θυμίζουν το παραμύθι με τα ρούχα του γυμνού βασιλιά..

  Αυτό το γνωρίζουν καλά οι έμπειροι επαγγελματίες reviewers και το αποφεύγουν σχεδόν πάντα σαν τον διάβολο το λιβάνι, έτσι ελάχιστες φορές έχουν πέσει στα μάτια μας σοβαρές αξιολογήσεις και συγκριτικές δοκιμές καλωδίων από αντίστοιχα σοβαρούς ανθρώπους και περιοδικά. Η αξιολόγηση των καλωδίων παραμένει και περιφέρεται σαν μύθος στα στόματα και κατ’επέκτασιν στα συστήματα των audiophiles..

  Αυτά επίσης τα γνωρίζουν οι hi-end & low-end κατασκευαστές που εκμεταλλευόμενοι τις ελάχιστες πραγματικά διαφορές που υπάρχουν στα καλώδια ήχου, προσφέρουν στους καταναλωτές τα γνωστά προϊόντα - ρεπλίκες από ανακόντες και όχεντρες, έτσι ώστε τις περισσότερες φορές ιδίως στο επίπεδο του hi-end οι κατασκευές αυτές αγγίζουν το κιτς και ακόμα το γραφικό με τις ανάλογες τιμές φυσικά..

  Γνωρίζοντας λοιπόν τις παγίδες αλλά και τις αμφιλεγόμενες καταστάσεις που περιγράφονται παραπάνω και έχοντας εντρυφήσει αρκετά στην κατασκευή καλωδίων, αποφάσισα να γράψω δυο λόγια για τις εντυπώσεις που αποκόμισα από την ακρόαση ενός ξεχωριστού καλωδίου, του "Mamalos Elixir". Οι λόγοι που ασχολήθηκα με το καλώδιο αυτό είναι η τελείως διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής, η επιλογή ενός πολύ προηγμένου τεχνολογικά υλικού στην κατασκευή τους, των νανοσωλήνων άνθρακα και ακόμη το γεγονός ότι κατασκευάζεται στην Ελλάδα από Ελληνικά υλικά & Ελληνικά χέρια..

  1  26 Aug 2016  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  Γνωριμία με το "Ελιξήριο"

  Το elixir είναι ένα σύστημα καλωδίων διασύνδεσης χαμηλού σήματος τύπου interconnect στο οποίο γίνεται χρησιμοποίηση νανοτεχνολογίας και συγκεκριμένα αγώγιμων νανοσωλήνων άνθρακα οι οποίοι παράγονται στην Ελλάδα..

   

  ALX_2123b ALX_2170a

   

  Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι κύλινδροι γραφίτη και ανακαλύφθηκαν το 1991 από τον κ. Sumio Iijima. Έχουν διάμετρο της τάξης μερικών δισεκατομμυριοστών του μέτρου και είναι περίπου δέκα χιλιάδες φορές πιο λεπτοί από μια ανθρώπινη τρίχα. Ταυτόχρονα, αποτελούν το ελαφρύτερο, το σκληρότερο και το πιο αγώγιμο υλικό που υπάρχει σήμερα. Ενδεικτικά, κάθε μεμονωμένος νανοσωλήνας μπορεί να μεταφέρει έως και 1000 φορές περισσότερο ρεύμα από τον χαλκό..

  Το elixir αποτελεί το πρώτο καλώδιο του είδους στην Ελλάδα καθώς και ένα από τα πρώτα παγκοσμίως με την χρησιμοποίηση αυτής της τεχνολογίας, και ενσωματώνει:

  • πρωτότυπους αγωγούς νανοτεχνολογίας υψηλής αγωγιμότητας
  • ένα καινοτόμο σύστημα ολοκληρωτικής θωράκισης metal-free, με επαγωγή
  • βελτιωμένη γεωμετρία εξαιρετικά χαμηλής χωρητικής αντίστασης
  • βαριά θωρακισμένους ξύλινους ακροδέκτες χαμηλής χωρητικότητας
  • ισχυρό περίβλημα υψηλής αντανακλαστικότητας και μοναδικής εμφάνισης

  Κάθε στοιχείο αυτού του συστήματος interconnect έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί από την αρχή. Πρώτες ύλες, αγωγοί, θωράκιση, γεωμετρία, ακροδέκτες, περίβλημα, τα πάντα έχουν αναπτυχθεί μετά από μακρά έρευνα με στόχο το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απόδοσης χωρίς συμβιβασμούς. Το αποτέλεσμα αποτελεί μια κορυφαία υλοποίηση υψηλής τεχνολογίας και ανώτερης ποιότητας κατασκευής, η οποία προσφέρει σήμερα μια εικόνα από το μέλλον των ειδικών καλωδίων.

  2  26 Aug 2016  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  Ακρόαση – εντυπώσεις

  Το interconnect μήκους 1μ ακούσθηκε και αξιολογήθηκε σ' ένα κορυφαίο σύστημα, αυτό του Άκι όπου συνδέθηκε μεταξύ Step-Up & Pro όπου και συγκρίθηκε με το κορυφαίο Shunyata Altair. Η γενική εντύπωση κρίνοντας αυτόνομα το καλώδιο αλλά και σε σύγκριση με το καλώδιο του συστήματος είναι ότι έδειξε εξαιρετική συμπεριφορά στις χροιές & τις αρμονικές αποκαλύπτοντας μια τάση να ξεχωρίζει και να συγκεκριμενοποιεί τα όργανα, τους ήχους και τις φωνές στα ολιγομελή ή στα πολυμελή σχήματα..

   

   

  Πιο συγκεκριμένα, σε ηχογράφηση σόλο πιάνο και φωνής Chie Ayado - Life (EWE Records EWLP 0011/2002) εξαφανίστηκαν τα όποια ψήγματα παραμόρφωσης και μπερδέματος στις συγχορδίες του δεξιού και αριστερού χεριού ενώ ο χώρος του studio καθάρισε και σταθεροποιήθηκε. Στο κουαρτέτο Woody Shaw – In My Own Sweet Way (In+Out Records 7003-1 DMM/1989) η τρομπέτα ηχούσε δυναμικά και αντίστοιχα σιωπούσε ηχώντας στο κατώφλι της ακουστότητας εκεί όπου έπρεπε. Τα πιάτα της drums έσκαγαν, πάλλονταν, αντηχούσαν σα να ‘ταν μπροστά μας και το πιάνο παίζοντας πολύπλοκες γραμμές ή συγχορδίες εναλλασσόταν από πρωταγωνιστής σε ακόλουθος. Τρίτη επιλογή μια σπάνια έκδοση και εκτέλεση (45 στροφές) Gary Karr – Adagio D'Albinoni (Impex Records - IMP3001-45/1982) με όργανο και ακουστικό μπάσο. Εδώ το μεγαλείο της άψογης ηχογράφησης αναδείχτηκε με όγκο και παλμό καθώς και με παντελή έλλειψη γιγαντώσεων ή φιμώσεων στον γενικό και στους επί μέρους ήχους. Απόλυτος έλεγχος των πρότυπων και των αρμονικών των δύσκολων οργάνων έτσι σα να δούλευε μια "ηχητική σερβομηχανή" που τα έλεγχε όλα μην αφήνοντας περιθώριο για ελλείψεις ή περίσσειες..

  Αν μπορούσαμε να παραδεχτούμε ότι το ανθρώπινο αυτί είναι ικανό να αντιληφθεί την διαφορά της ταχύτητας ενός καλωδίου 1 μέτρου, ίσως αυτός είναι ο λόγος του απόλυτου ελέγχου που επέδειξε το "elixir". Ακούγοντάς το στο "μεγάλο" σύστημα αναρωτηθήκαμε τι θα συνέβαινε αν μπορούσε αυτό να διασυνδεθεί πλήρως με τα ίδια καλώδια!

  3  26 Aug 2016  
 • Manos_Bits

  Manos_Bits

  Chairman Administrator

  Συμπεράσματα

  Όλα τα παραπάνω αναφέρονται από τον γράφοντα με πλήρη επίγνωση και χωρίς να φεύγουν από το νου τα γραφόμενα στην πρώτη παράγραφο. Όπως είπα και στην αρχή, στο παραμύθι με τον γυμνό βασιλιά ο καθένας μας επιλέγει το ρόλο του, αν θα είναι ο ταπεινός μικρός που έβλεπε την αλήθεια, δηλαδή τον βασιλιά γυμνό, ή αν θα μπαίνει στο βολικό ρόλο του όχλου, των αυλικών και των κολάκων..

  Αυτό το αναφέρω ρητά και ξεκάθαρα γιατί ποτέ μου δεν έχω βιώσει σύστημα να απογειώνεται, να αλλάζει ριζικά, να μεταμορφώνεται ή να γίνεται equalizer αλλάζοντας καλώδια. Οι αλλαγές προς το καλύτερο ή το χειρότερο είναι υπαρκτές, όμως κυμαίνονται από το μικρό μέχρι το ελάχιστο και το ποσοστό επιρροής των αλλαγών αυτών στο χαρακτήρα ενός συστήματος είναι απόλυτα ανάλογες με την ποιότητά του. Είναι τουλάχιστον κωμικό να ακούω για κριτικές καλωδίων σε συστήματα που ηχούν από μόνα τους άσχημα ή αποτελούν απλά σπιτικά hi-fi συστήματα. Τέτοια συστήματα έχουμε όλοι μας ακούσει κατά κόρον, απλά σιωπούμε και βλέπουμε τον βασιλιά ντυμένο γιατί αυτό μας υπαγορεύουν οι κοινωνικοί κανόνες..

  Με συναίσθηση όλων των παραπάνω και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο καλώδιο ακούσθηκε και κρίθηκε σε δυο καλά συστήματα με το 2 να αποτελεί σύστημα απολύτου αναφοράς θα ήθελα να πω ότι το "Mamalos Elixir", είναι ένα εξαιρετικό καλώδιο που ενσωματώνοντας την προηγμένη τεχνολογία των νανοσωλήνων άνθρακα και με πρωτότυπη σχεδίαση και κατασκευή κατορθώνει και αφαιρεί τα ελάχιστα από την ηχογράφηση, όντας ένα "κακό φίλτρο" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κατασκευαστής του..

  Το "Mamalos Elixir" επαναφέρει στη θέση τους τα τεκταινόμενα στα επίπεδα του χώρου και του ήχου αφαιρώντας τις όποιες παρατυπίες άλλων διασυνδετών, σμιλεύοντας έτσι ένα μουσικότατο ηχητικό τοπίο και δίνοντας υπόσταση στα όργανα και τις φωνές, τους ήχους και τις αρμονικές τους, αφήνοντας τη μουσική να ρέει σε μας και να μας συγκινεί. Συνυπολογίζοντας την ποιότητα, την μοναδικότητα σχεδίασης και κατασκευής, την πολύ καλή εμφάνιση και την τιμή, οι φίλοι κάτοχοι καλών συστημάτων αξίζει να το ακούσουν ιδιαίτερα τώρα που ο κατασκευαστής το προσφέρει με πολύ μεγάλη έκπτωση στα μέλη και τους φίλους του ACA..

   

  Το καλώδιο interconnect "Mamalos Elixir" κατασκευάζεται σε μήκη 1, 1.25 & 1.5 μέτρα και περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να βρούμε στο link : www.mamalos.com

  4  26 Aug 2016  
 • AlexD

  AlexD

  ACA Member Moderator

  Εξαιρετική προσέγγιση!

  Η αλήθεια είναι ότι τα καλώδια αποτελούν ένα άβατο στο χώρο του χάι φάι.
  Από τη μία είναι το πρώτο πάτημα του κλέφτη που τυλίγει σύρμα σε μία κάλτσα με ωραία συσκευασία ενώ από την άλλη είναι ένα προιόν που καλώς ή κακώς μπορεί να επηρεάσει τον ήχο.

  Τα σύγχρονα διακοπτικά τροφοδοτικά, οι καλοί τρατζιστοράτοι ενισχυτές και τα αναίσθητα από πλευράς εμπέδησης ηχεία δείχνουν να συμπεριφέρονται αόρατα στα καλώδια. Δυστυχώς όμως είναι σχεδόν αδύνατο σε μία π.χ. λαμπάτη σχεδίαση κάποιος να μην προσέξει την καλωδίωση.

  Σε αυτές τις περιπτώσεις (που είναι πολλές) η επιλογή ενός καλού καλωδίου είναι μονόδρομος. Φυσικά καλό καλώδιο δεν συνεπάγεται και πολλά χρήματα αλλα δεν σημαίνει και ένα αδιάφορο ποσό...

  Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις που θεωρώ ότι ταρακούνησαν τον χώρο του Ελληνικού χάι φάι όσον αφορά την αδιαφορία του απέναντι στα καλώδια είναι οι παρακάτω:

  Καλώδια Ηχείων από €700 - €2.000
  link

  30 Καλώδια μεταφοράς σήματος S/PDIF μέχρι 1000 ευρώ
  link

  5  27 Aug 2016  
 • NikosM

  NikosM

  Registered

  Σε συνέχεια της παρουσίασης του καλωδίου Elixir της Mamalos από τον συνοδοιπόρο στο high-end φίλο Μάνο, θα 'θελα να μου επιτραπεί και μένα να προσθέσω με την σειρά μου τις δικές μου εντυπώσεις από το ίδιο καλώδιο, αλλά αυτή τη φορά σε balanced και όχι single-ended συνδεσμολογία (το οποίο ο κος. Μάμαλος το έχει ονομάσει The Elite). Στο δικό μου σύστημα το καλώδιο συνδέθηκε μεταξύ του dac (το οποίο εκτελεί και χρέη προενισχυτή) το οποίο είναι το fully balanced Wavedream Signature της Rockna και του ενεργού crossover το οποίο στέλνει σήμα σε δύο τελικούς Chord όπου με τη σειρά τους οδηγούν το pre-production ηχείο της ολλανδικής Daudio. Συμφωνώ λοιπόν με τις ηχητικές εντυπώσεις που αποκόμισε από το Elixir ο φίλος Μάνος και επαυξάνω όσον αφορά το Elite καλώδιο το οποίο σε ένα fully-balanced σύστημα αποκτά ιδιαίτερα εντυπωσιακές δυναμικές αλλά και στον "όγκο" που αποκτούν οι υψηλές συχνότητες χωρίς να κόβετε ο "αέρας" εκεί ψηλά! Κοινός παρονομαστής πάντως και για τα δύο καλώδια είναι ο πλούτος σε αρμονικές σε όλο το φάσμα των ακουστικών συχνοτήτων που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε καλώδιο με ασημένιους αγωγούς. Αν μη τι άλλο αξίζουν συγχαρητήρια στον κο. Μάμαλο για την "σύλληψη" και παραγωγή ενός τόσο προηγμένου τεχνολογικά interconnecting cable. Έχω ήδη παραγγείλει και δεύτερο, για να αντικαταστήσω το Siltec Compass Lake!!

  6  29 Aug 2016  
(C) ACA - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 61ms (18 queries, 21ms)