Τελικός απολογισμός...
Τα HARBETH 40.1 κοστίζουν περίπου 8000 ευρώ πληρωτέα και κατά τη γνώμη μου αξίζουν κάθε ένα από αυτά τα ευρώ…
Ανέκαθεν υποστήριζα και μάλιστα πολλές φορές φανατικά την εμμονή, την εμπιστοσύνη και την αφοσίωσή μου στην εγγλέζικη σχολή του ηχείου και γενικά του hi-fidelity ήχου…
Η σχολή αυτή διαφοροποιείται από τη Γερμανική αυστηρότητα και την Αμερικάνικη υπέρμετρη πληθωρικότητα, ενώνοντας στην πραγματικότητα τους δυο αντιδιαμετρικούς αλλά άμεσα συνδεμένους χώρους, αυτούς του επαγγελματικού ήχου της παραγωγής από τη μια και του hi-fidelity στερεοφωνικού ήχου από την άλλη…
Η εγγλέζικη αυτή φιλοσοφία, φέρνει τον ηχολήπτη και τον παραγωγό κοντά στον ακροατή, μεταφέρει το studio στο χώρο ακρόασής μας, το συναυλιακό χώρο στο σαλόνι του σπιτιού μας…
Μεταβάλει τον προενισχυτή μας στη κονσόλα της μίξης του studio ή του live, την πηγή μας σε master recorder, τ’ αυτιά μας σε μικρόφωνα έτσι ώστε να πιάσουν οτιδήποτε από την ηχογράφηση και την ατμόσφαιρα…
Τα 40_άρια, συνοδευόμενα από κορυφαία συνοδά, ανιχνεύουν βαθειά τη κάθε λεπτομέρεια και την σκιαγραφούν αναλυτικά, πλάθοντας έτσι ένα ολόγράφημα πιστό αντίγραφο της αρχικής μουσικής πληροφορίας και ακολούθως μας την σερβίρουν ‘ως έχει’, χωρίς περιττές βρωμιές καλλωπισμούς και πρόσθετα…
Αυτό γνωρίζουν να κάνουν σωστά τα Harbeth, εκτός όμως αυτού γνωρίζουν καλά πώς να παίζουν μουσική, να μας διασκεδάζουν και να μας συγκινούν… Να σπρώχνουν τη μουσική να κυλήσει μέσα μας, άλλοτε δυνατά και σαρωτικά και άλλοτε ήρεμα και εκστατικά στα ρυάκια της αισθαντικής υπόστασης της ψυχής μας και να μας πάρουν...να μας φυγαδέψουν...Έτσι όπως η Σαπφώ η Λεσβία έγραφε...
.....Έρως δ’ ετίναξέ μοι φρένας, ως άνεμος κατ όρος δρύσιν εμπέτων...
.....Ο έρωτας μου τίναξε τα λογικά, σαν τον άνεμο που ξεριζώνει τα πουρνάρια πάνω στα βουνά...........................

Αξιολογώντας τα για το σύντομο διάστημα που πέρασα μαζί τους…
Ο καλύτερος ήχος που έχω ακούσει στο χώρο μου και ένας από τους 4-5 πληρέστερους που έχω ακούσει ποτέ από δικάναλο σύστημα…
*** το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο avsite την 04-06-2009