Κατασκευη Κυκλοτρονικου OTL ενισχυτη 160 watt! (#9)

  • takis6c33

    takis6c33

    Registered

    Για τον μετασχηματιστη τωρα θα γραψω σε λιγο . Πινω καφε για να αρχισω να λειτουργω . Προς το παρον λειτουργω με τσοκ!

    97  20 Sep 2014  
  • jomark

    jomark

    Registered

    Αυτό με το τσοκ να μην ξεχνάς ποιός στο κόλλησε έτσι?

    98  20 Sep 2014  
  • takis6c33

    takis6c33

    Registered

    η αληθεια ειναι οτι πρωτη φορα απο εσενα το ακουσα.

    99  21 Sep 2014  
  • takis6c33

    takis6c33

    Registered

    Tωρα για το θεμα των μετασχηματιστων.
    Θα σας πω οτι αμα ηταν να κατασκευαστει ενας ενισχυτης class A θα ειχα ως επιλογη δαγκωτο ΕΙ. Οπως επισης, αν οι τασεις που θα χρειαζομουν ηταν πανω απο 500βολτ στο δευτερευον τυλιγμα του μετασχηματιστη, και θα επρεπε να συνυπαρχουν και χαμηλοτερες πχ νηματων η και αλλες, για αρνητικα κλπ κλπ παλι δαγκωτο ΕΙ.
    Ο λογος που θα πηγαινα μονο τοτε σε ΕΙ ειναι οτι η καταναλωση σε τετοιους ενισχυτες ειναι σταθερη . Γενικοτερα οι ΕΙ ειναι ποιο αναισθητοι σε θεματα θορυβων γιατι δεν εχουν θεμα σε dc συνιστωσες λογω της χαμηλοτερης διαπερατοτητας του πυρηνα τους, αλλα και γενικοτερα της ροης των μαγνητικων γραμμων αυτου.Επισης μπορει καποιος να εχει καλυτερη μονωση μεταξυ των τυλιγματων. Δυστυχως ομως εχουν μεγαλητερη απωλεια που μπορει να φτασει ακομα και στο 40 τοις εκατο. Δεν θα κανω καμια αναφορα σε ηλεκτομαγνητικες διαρροες που μπορουν να παρεμβαλουν τα γυρω κυκλωματα γιατι υποτιθεται οτι μπορουμε να λαβουμε τα μετρα μας.Το βασικο προβλημα ειναι ουσιαστικα οι μεγαλες απωλειες . Αυτες οι απωλειες ακομα και με εναν μεγαλυτερο σε υπολογισμο μετασχηματιστη παντα θα υπαρχουν .
    Στον αντιποδα τωρα ενας τοροινταλ μετασχηματιστης εχει πολυ μικρη απωλεια , χαμηλοτερη αντισταση , [ακαριαια ρευματα]
    αλλα δυστυχως πολυ ευαισθητος στην dc που μπορει να υπαρξει στο δικτυο μας που συνεπαγεται με θορυβο [τριξιμο] του ιδιου, αλλα και περισσοτερη κυματωση στο τροφοδοτικο μας.Αυτο οφειλεται στη πολυ υψηλη μαγνητικη διαπερατοτητα του πυρηνα τους αλλα και του τροπου της διαφορετικοτητας που γινεται η περιεληξη τους.[καλυπτεται ολος ο πυρηνας.] Τα παραπανω ειναι μερικα στοιχεια. Αλλωστε το θεμα μας δεν ειναι οι μετασχηματιστες αλλα η επιλογη που κανω στον συγκεκριμενο ενισχυτη [ποιος με καλυπτει]
    Ο ενισχυτης αυτος λειτουργει σε Α/Β και η 6c33 σε κορυφες μπορει να τραβαει 1 αμπερ ρευμα!!!! χ8 8 αμπερ ρευμα!!!!! Ενας κορυφαιος σχεδιαστης που εχει παιξει πολυ με την 6c33, ο covi marκ, κανει αναφορα οτι σε ακραιες περιπτωσεις μπορει να τραβηξει ακομα και 3,75 αμπερ! Προφανως μιλαει στο σημειο που θα η καθοδος θα μας πει αντε γεια! Οπως και να εχει ομως δειχνει τις απαιτησεις σε ρευμα που εχει η συγκεκριμενη λυχνια.Επισης μην ακουτε οτι οι otl λειτουργουν και σε ταξη Α! ΕΙΝΑΙ απλα μυθος! Λιγο πολωμενος ποιο ψηλα μπορει να ειναι και να του περιοριζουμε την οδηγηση , αλλα ταξη Α δεν...
    Μετα απο αυτα η επιλογη σε τοροινταλ ειναι μονοδρομος!

    100  22 Sep 2014  
  • LSTEPHANIDES

    LSTEPHANIDES

    Registered

    takis6c33:"Επισης μην ακουτε οτι οι otl λειτουργουν και σε ταξη Α! ΕΙΝΑΙ απλα μυθος!"
    Αγαπητέ Τάκη ως αντιπρόσωπος της Atma-sphere οφείλω να σου δώσω την παρακάτω απάντηση: Η ιδέα ότι ένας ενισχυτής OTL δεν μπορεί να είναι τάξη Α είναι αφ'εαυτής μύθος!!! και δεν είναι καθόλου μύθος ότι ένας OTL μπορεί να είναι τάξη Α. Το πόσο μπορεί να είναι ή να απομακρύνεται από την τάξη Α έχει να κάνει με το φορτίο του ηχείου. Όσο πιο χαμηλό είναι τόσο μπορεί να απομακρύνεται ο ενισχυτής από την τάξη Α. Λ.Σ.

    101  22 Sep 2014  
  • takis6c33

    takis6c33

    Registered

    Ακριβως!!! εχει να κανει με την ευθεια φορτου λοιπον. Στους κλασσικους λαμπατους αυτο υπαρχει με τον εξοδου που εχει και την αναλογη σταθερη τιμη σε kohm. Στους otl αυτο ειναι το ηχειο.Οταν απομακρυνεται λοιπον απο Α που παει; Αληθεια σε μικρους otl ποια ειναι η αληθινη αντισταση εξοδου;; Ετσι για να δουμε ποσο σταθερη μπορει να ειναι η γραμμικοτητα του ενισχυτη.

    πραγματικα ειναι ενα πολυ ωραιο θεμα.

    102  22 Sep 2014  
  • LSTEPHANIDES

    LSTEPHANIDES

    Registered

    Επομένως ποιος ο λόγος να αναφέρεις τα περί *μύθου* αφού από την απάντησή σου φαίνεται ότι συμφωνείς και ότι μπορούν να σχεδιαστούν και υπάρχουν OTL τάξη Α!!! Λ.Σ.

    103  23 Sep 2014  
  • takis6c33

    takis6c33

    Registered

    Κ Λουκα αν καταλαβαινεις αυτο απο την απαντηση μου τοτε ισως πρεπει να κοιταξεις τι σημαινει ευθυγραμμο σημειο Μ σε μια πολωση σε συναρτηση με τη ευθεια φορτου.Αν παλι πιστευεις οτι ενα ηχειο ειναι μια σταθερη αντισταση και μαλιστα στην τιμη που βολευει την πραγματικη αντισταση εξοδου [Z out] ενος otl τοτε παω πασο!!
    Δεν μου ειπες ομως οταν απομακρυνεται απο ταξη Α που παει.Παει σε α μικρο; Η καπου αλλου;

    104  23 Sep 2014  
  • jomark

    jomark

    Registered

    Ενας otl μπορεί να λειτουργήσει σε όποια τάξη επιθυμεί ο κατασκευαστής του. Απλά πράματα. Μην συγχέουμε τι βούρτσες με κάτι άλλο. Η σχεδίαση otl είναι παντελώς αδιάφορη απο την τάξη που καλούνται να λειτουργήσουν οι λάμπες ή τα τρανζίστορς , ή ότι τέλος πντων χρησιμοποιεί ο κάθε ενισχυτής στην έξοδό του ως υλικό ισχύος.
    Είναι αδιάφορο το ένα απο το άλλο.

    105  23 Sep 2014  
  • takis6c33

    takis6c33

    Registered

    Αν το φορτιο ειναι 2πλασιο η ακομα και τριπλασιο απο την πραγματικη αντισταση εξοδου του ενισχυτη ειναι εφικτο. Οπως επισης ο ενισχυτης να ειναι πολωμενος στο 75 τοις εκατο του ρευματος που μπορει να παραγει η λυχνια που εχει επιλεχθει απο τον κατασκευαστη. Με απλα λογια βαλε ενα ηχειο 50ωμ για να παραμεινει στην γραμμικοτητα του ο ενισχυτης. Ειπαμε οι otl παιζουν κλευτοπολεμο με το ηχειο.

    106  24 Sep 2014  
  • Manos_Bits

    Manos_Bits

    Chairman Administrator

    για να επανέλθουμε στο θέμα..

    οι λυχνιακές κατασκευές (ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με τριοδικές λυχνίες) είναι εύκολες τόσο στα σχέδια όσο και στην υλοποίηση μιας και είναι πολύ απλό ν' αλλάξει ολόκληρο το σχέδιο και η τάξη λειτουργίας με αλλαγή δυο αντιστάσεων και με δυο κολλήσεις.. απλά χρειάζονται άψογα υλικά για να αποδώσουν.. κυρίως όμως αυτό που παίζει πρωταρχικό ρόλο στις λάμπες είναι οι μετασχηματιστές.. τροφοδοσίας και εξόδου..

    η OTL τοπολογία είναι σχετικά άγνωστη, ελάχιστοι κατασκευαστές την έχουν υιοθετήσει, όμως δίνει πολύ καλά αποτελέσματα(από τα λίγα συστήματα OTL που έχουμε ακούσει).. ακόμα έχει το κέρδος(?) ότι δεν χρησιμοποιεί ΜΣ εξόδου..

    με όλα τα παραπάνω, συγχαίροντας τον Τάκη κατ' αρχάς για την επιλογή μιας τέτοιας πολύ μεγάλης και όχι συνηθισμένης κατασκευής, θα του έλεγα να ξανασκευθεί την τροφοδοσία (ΕΙ) και ακόμα κάτι πιο τολμηρό.. ν' αφήσει χώρο σε κάποιο σασί για ΜΣ εξόδου.. δεν ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον.. γιατί να μην υπάρχει και αυτή η επιλογή??

    107  24 Sep 2014  
  • petkef

    petkef

    Registered

    takis6c33 wrote:
    Θελω την υπομονη σας γιατι ειναι μια κατασκευη που θα παρει αρκετο χρονο και ισως να χρειαστει να γινουν και καποιες διωρθωσεις στην πορεια. Αν ολα πανε καλα το σχεδιο θα ανεβει στο φορουμ με καθε λεπτομερεια για οποιον θα θελησει , αλλα και εχει την εμπειρια να την υλοποιησει.

    Μπορείς να κάνεις κάποια εκτίμηση όσον αφορά τον χρόνο;
    Να το βγάλω το κολλητήρη απ'την πρίζα ή να το αφήσω;

    108  24 Sep 2014  
 
page 9/10 rows 12/115 first page  previous page  goto page...  next page  last page 
(C) ACA - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 55ms (19 queries, 21ms)